E-kody. Dodatki do żywności stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz w farmakologii.

BARWNIKI

  • E-100 Kurkumina (kurkuma) – koncentraty, zupy, przyprawy.
  • E-101 Ryboflawina(laktoflawina), sól sodowa fosforanu ryboflawiny-yegeta, przyprawy.
  • E-102 Tartrazyna – napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda.
  • E-104 Żółcień cholinowa – karmelki, kisiel.
  • E-110 Żółcień zachodzącego słońca(FCF) – marmolady, żele, napoje, barwienie powłok tabletek.
  • E-120Karmin (kwas karminowy).
  • E-122 Azorubina (chromotrop FB)-dżemy, marmolady wiśniowe, budynie, napoje, lody.polewy.
  • E-123 Amarant.
  • E-124 Ponceau 4R (czerwień koszelinowa) – do ryb wędzonych i namiastek łososia, budynie w proszku, cukierki pudrowe,znakowanie mięs po uboju. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.
  • E-127 Erytrozyna (czterojodofluoresceina) – parówki, owoce kandyzowane.
  • E-131 Błękit patenowy FCF – przemysł kosmetyczny, barwienie drażetek.
  • E-132 lndygotyna – opatrunki, pieluchy, draże cukiernicze.
  • E-133 Błękit brylantowy (FCF1350) – lekarstwa, kosmetyki.
  • E-140 Chlorofil a i b (biophyll, chloresium, chlorofolin, darotol, ennds, exodor-grun, nulle chlorophyll, stozzen-chlorophyll).
  • E-141 Kompleks miedziowy chlorofilu lub chlorofiliny, a także ich sole (sodowa i potasowa)- groszek konserwowy.
  • E-142 Zieleń brylantowa, zieleń malachitowa, zieleń diamentowa – barwienie słodyczy.
  • E-150 Karmel – napoje, wypieki, coca-cola.
  • E-151 Czerń brylantowa, czerń PN – kawior, słodycze, galaretki, żelki.
  • E-153 Węgiel drzewny medyczny -dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.
  • E-160a Alfa, beta i gamma Karoten – barwią produkty zawierające tłuszcze.
  • E-160b Anato, Biksyna, Annato-margaryny, oleje, sery żółte. Wywołuje alergie.
  • E-160c Kapsantyna, Kapsorubina – barwnik karotenoidowy występujący w papryce.
  • E-160d Likopren, Likopina, Psi, psi-karoten – ekstrakt z pomidorów.
  • E-160e-f Beta-apo-8″, karotenal i ester kwasu karotenowego – karotenoid o 30 at.C
  • E-161a-g Flawiksantyna, Luteina, Kryptoksantyna, Rubiksantyna, Wiolaksantyna, Rodoksantyna,Kantaksantyna – barwniki biogenne Rubiksantyna w płatkach dzikich róż. Flawoksantyna. Luteina-płatki kwiatów.
  • E-162 Czerwień buraczana (betanina)
  • E-163 Antocjany – barwniki winogron i jagód, do barwienia napojów i konserw owocowych.
  • E-170 Węlan wapnia – kreda.
  • E-171 Dwutlenek tytanu – pasty do zębów, pierniki, gumy do żucia.
  • E-172 Tlenki i wodorotlenki żelaza.
  • E-173 Aluminium.
  • E-174 Srebro metaliczne.
  • E-175 Złoto.
  • E-180 Pigment rubinowy – osłonka woskowa serów. Fiolet metylowy – stemple na mięsie i serach.


KONSERWANTY

  • E-200, E-203 Kwas sorbinowy (sorbowy) w postaci wolnego kwasu lub jego soli sodowej-E-201, potasowej, E-202, wapniowej E-203, lepszy niż benzoesany – margaryny, marmolady, sery.
  • E-210i pochodne – kwas benzoesowy i benzoesan sodu – E-211 – łatwo je uzyskać (utlenianie toluenu). W stanie naturalnym w goździkach, jagodach, śliwkach.
  • E-212 Benzoesan sodu.
  • E-213 Benzoesan wapnia.
  • E-214, E-215 Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa. Inne nazwy : Etyloparaben, nipagin1, ethylparasept, Solbrol A.
  • E-216, E-217 Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa. Inne nazwy : Propyloparaben, Nipasol, chemicyde PK, Propylchemosept, propylparasept, Sorbol P.
  • E-218, E-219 Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa.
  • E-220 Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkowego wina, piwa, chrzan, musztarda.
  • E-221 Siarczyn sodu NA2S03.
  • E-222 Kwaśny siarczyn sodu NaHSO3.
  • E-223,E-224 Dwusiarczyn sodu Na2S2O5 i potasu (pirosiarczany).
  • E-226 Siarczyn wapnia CaCO3
  • E-227 Kwaśny siarczan wapnia Ca(HSO3)2
  • E-228 Wodorosiarczyn potasu lub kwaśny węglan potasu.
  • E-230 Bifenyl,diphenyl,1-1′-biphenyl – Owoce cytrusowe, banany – są pryskane przed transportem.
  • E-231 Orto-fenylo-fenol, 0-phenylophenol, Dowicide – zwiazek insektobójczy (np. muszka owocowa), stosowany do impregnowania skórek bananów. TRUCIZNA.
  • E-232 0rto-fenyl-fenolan sodu,stosowany do impregnowania skórek cytrusów. TRUCIZNA.
  • E-233 Thiabendazol, MK360, Omnizole, Thiaben, Thibenzole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Mintezol, Tom Form Wormer, Mertect, Lombristop, Minzolum, Nemapan, Polival, TBZ, Tecto – zabezpiecza cytrusy. TRUCIZNA.
  • E-234 Nizyna, polipeptyd, antybiotyk – produkt metabolizmu drobnoustroju Streptococcus Lactis. w PRL dodawano do serków topionych.
  • E-236 Kwas mrówkowy – ryby wędzone, soki owocowe. żelatyna.
  • E-237, E-238 Sól sodowa i wapniowa kwasu mrówkowego.
  • E-239 Heksametylenotetramina, urotropina – stosowana w infekcji dróg moczowych.
  • E-249, E-250 Azotyn sodu i potasu – do konserwowania szynki i wędlin (w szynce widoczne dziury jakby korniki to właśnie to wstrzykiwane jest podczas peklowania. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum (bakterie produkującą jad kiełbasiany).
  • E-251,E-252 Azotan sodu NaNO3 i potasu KNO3 – sery podpuszczkowe, wędliny surowe typu salami.
  • E-260 Kwas octowy – śledzie, grzyby, sałatki w occie, marynaty.
  • E-261, E-262, E-263 Sole potasowa, sodowa, wapniowa kwasu octowego – przetwory rybne, dressingi, majonez, sosy sałatkowe, warzywa, owoce, grzyby.


PRZECIWUTLENIACZE (ANTYOKSYDANTY)

  • E-270 Kwas mlekowy – naturalnie podczas kiszenia kapusty i ogórków.
  • E-280 Kwas propinowy – wypieki, chleb-zawsze, ciasta-nie zawsze – powoduje raka żołądka.
  • E-281 Sól sodowa E-280, propinian sodu.
  • E-282 Sól wapniowa E-280, propinian wapnia.
  • E-283 Sól potasowa E-280, propinian potasu.
  • E-290 Dwutlenek węgla C02
  • E-296 Kwas jabłkowy D. L. , Malic acid – soki, napoje, koncentraty, wyciągi ziołowe, korzenne.
  • E-300 Kwas L-askorbinowy, witamina C.
  • E-301, E-302 Sole sodowa i wapniowa kwasu L-askorbinowego. Sodowa – wyroby masarskie, askorbinian wapnia – żywność, którą się podgrzewa w mikrofali.
  • E-304 Palmitynian askorbylu, kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy – prażone płatki ziemniaczane, kostki rosołowe z kury.
  • E-306 (L-tokoferol-wit.E) Ekstrakty wzbogacone tokoferolami beta i gamma razem z alfa – oleje, smalec, margaryna.
  • E-307,E-308, E-309 Tokoferole alfa, gamma, delta.
  • E-310,E-311,E-312 Gallusan propylu, oktylu, dodecylu. E-310 wzmacnia działanie E320 i E321, E310 – PG, E311 -OG, E-312 –DDG – stosowane w płatkach ziemniaczanych, puree, gumie do żucia.
  • E-320 Przeciwutleniacz BHA-butylo-hydroksy-anizol (Antracine12, Embanox, Nipantiox1-F, Sustane1-F, TenoxBHA) Powoduje zaburzenia pracy wątroby! – rosoły, łuskane orzechy. Susze ziemniaczane, gumy do żucia.
  • E-321 Przeciwutleniacz BHT-butylo-hydroksy-toluen (lmpruvol) Zaburzenia pracy wątroby, alergie skórne – gumy do żucia.
  • E-322 Lecytyna, tu przeważnie sojowa. Fosfadyd występujący w świecie roślin i zwierząt. Ważny składnik tkanki nerwowej i mózgowej – kakao, emuglatory, smietanki w proszku.
  • E-325 Mleczan sodu, sól sodowa E-270 – sery, pieczywo, paszczety, płyn do chłodnic.
  • E-326 Mleczan potasu – torty, paszczety, dodatek do białczanów i kazeinianu sodu.
  • E-327 Mleczan wapnia – desery błyskawiczne, stomatologia.
  • E-330 Kwas cytrynowy.
  • E-331a-c Sól sodowa E-330 – serki topione, sery żółte, lody, napoje gazowane, słodycze, wina.
  • E-332a,b Sole potasowe kwasu cytrynowego.
  • E-333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego-sery, napoje pieniące się, wino.
  • E-334 Kwas L-winowy”alfa(+)” – składnik napojów bezalkoholowych i galaretek w proszku.
  • E-335 Jedno lub dwusodowa sól kwasu winowego.
  • E-336 Winian jednopotasowy-do ciast niemieckich.
  • E-337 Winian sodowo-potasowy, sól kwasu winowego – sery, przetwory mięsne, galaretki wproszku.
  • E-338 Kwas ortofosforowy H3P04 – dodatek zakwaszający ,napoje typu cola.
  • E-339a Ortofosforan jednosodowy, najbardziej kwaśny ze wszystkich soli sodowych kwasu fosforowego – proszki do pieczenia, przemysł mięsny i serowarski.
  • E-339b Ortofosforan dwusodowy – margaryny.
  • E-339c Ortofosforan trójsodowy – sery topione, proszek do prania.
  • E-340a Ortofosforan jednopotasowy.sól potasowa kwasu fosforowego.
  • E-340b,c Ortofosforan dwupotasowy i trójpotasowy – bezmleczne zabielacze do kawy.
  • E-341a Fosforan wapnia jednozasadowy – ciasta proszkowe, pomidory konserwowe, przetwory owocowe.
  • E-341b Ortofosforan dwuwapniowy CaHP04 – pasze zwierzęce, stomatologia.
  • E-341c Ortofosforan trójwapniowy.
  • E-350, E-352 Sole -sodowa, potasowa, wapniowa kwasu jabłkowego.
  • E-353 Kwas meta-winowy.
  • E-355 Kwas adypinowy – proszki do pieczenia, nylony.
  • E-375 Kwas nikotynowy (niacin).
  • E-381 Cytrynian żelazowo-amonowy.
  • E-385 Sól sodowo-wapniowa kwasu etylenodwuaminotetraoctowego(EDTA) – kosmetyki.

SKUTECZNA MIESZANINA ANTYUTLENIACZOWA AMIF-72: 20% BHA, 6% E-310, 4% E-330 W GLIKOLU PROPYLENOWYM.
E-320 i E-321 NIE PODAWAĆ DZIECIOM!


ZAGĘSZCZACZE

  • E-400 Kwas alginowy i pochodne sole-sodowa, potasowa, amonowa, wapniowa. Jest to polisacharyd kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich.
  • E-401 Alginian sodu – sól sodowa kwasu alginowego – lody, środki odchudzające. śmietanki w proszku.
  • E-402 Sól potasowa kwasu alginowego (alginian potasu) – śmietanki UHT.
  • E-403 Sól amonowa kwasu alginowego (alginian amonowy) – lody, środki odchudzające, śmietanki w proszku i UHT.
  • E-404 Sól wapniowa kwasu alginowego – sztuczna śmietana beztłuszczowa, śmietanka UHT.
  • E-405 Alginian propylenowo-glikolowy – sosy.dresingi, majonez.
  • E-406 Agar, agar-agar (polisaharyd otrzymywany z alg) – składnik galaretek, lodów. Przetwory rybne, śmietanki UHT, środek przeczyszczający dla psów i kotów.
  • E-407 Karagen (kopolimer galaktozy), otrzymywany z wodorostu czerwonego – likiery, sosy, galaretki, kremy, dżemy, napoje mleczne, kremożele, twarogi termizowane. pudingi, odżywki dla dzieci.
  • E-410 Mączka Chleba Świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon) – lody, sosy sałatkowe, desery, konserwy rybne.
  • E-412 Guma guar (Guaran,mączka guar) – dodatek tolerowany przez diabetyków.
  • E-413 Tragant (tragakant).
  • E-414 Guma Arabska (wysuszony sok z pinii, gatunków akacji) – napoje bezalkoholowe.
  • E-415 Ksantan, guma ksantowa.
  • E-420 Sorbitol lub syrop sorbitolowy – jest w jagodach, śliwkach, jabłkach. algach. Przemysłowo otrzymywany z glukozy, dekstrozy do słodyczy dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu glukozy. Owoce kandyzowane, lody, koncentraty.
  • E-421 Mannitol, otrzymywany sztucznie z cukru – owoce kandyzowane.
  • E-422 Gliceryna, glicerol.
  • E-432-436 Modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Estry polioksyetylenów sorbitanowych, kwasów tłuszczowych : laurowego, oleinowego, palnnitynowego, mono i trójstearynowego.
  • E-440a Pektyna naturalna.
  • E-440b Pektyna amoniakowa,
  • E-440a Pektyna modyfikowana amoniakiem.
  • E-450 a-dwufosforany, b-trójfosforan pięciosodowy, c-polifosforany – serki topione, proszek kakaowy.
  • E-451a Trójfosforan sodu – serki topione.
  • E-451b Trójfosforan potasu – serki topione.
  • E-452a Polifosforan alifatyczny sodu – serki topione.
  • E-460 Celuloza czysta – składnik preparatów odchudzających.
  • E-461 Metyioceluloza, modyfikowana E-460 grupami metylowymi – mięso wołowe.
  • E-464 Hydroksy-propylo-metylo-celuloza – preparaty odchudzające.
  • E-465 Metylo-etylo-celuloza.
  • E-466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy(CMC) – zupy w puszce, serki topione, zamrożone paluszki rybne.
  • E-469 Kazeinian sodu – napoje mleczne.
  • E-470 Sole sodowe, potasowe i wapniowe tłuszczów spożywczych – pasty do zębów.
  • E-471 Mono i dwu(di)glicerydy kwasów tiuszczowych -sosy, majonezy.
  • E-472a Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem tłuszczowym.
  • E-472b Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym.
  • E-472c Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym.
  • E-472d Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym – napoje spienione, pitna czekolada.
  • E-472e Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo lub dwuacetylowinowym.
  • E-472f Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym – margaryny, sosy.
  • E-475 Estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych – margaryny.


RÓŻNE DODATKI

  • E-500a Węglan sodu – regulator kwasowości, środek spulchniający.
  • E-500b Wodorowęglan sodu, kwaśny węglan sodu NaHCO3 – soda oczyszczona, ser smażony, Herceński, kminkowy, parzony.
  • E-501a Węglan potasu (higroskopijny i mało stosowany).
  • E-501b Wodorowęglan potasu KHCO3 -środek spulchniający.
  • E-503a Węglan amonu – proszek do pieczenia.
  • E-503b Wodorowęglan amonu.
  • E-504 Węglan magnezu – spulchniający.
  • E-507 Kwas solny – przyprawa do zup w płynie.
  • E-508 Chlorek potasu KCL – konserwy, wędliny, mięso peklowane.
  • E-509 Chlorek wapnia CaCl2 – piwo, słód browarski, sery podpuszczkowe.
  • E-513 Kwas siarkowy – żelatyna.
  • E-516 Siarczan wapnia – piwo.
  • E-517 Siarczan amonu – wino.
  • E-524 Wodorotlenek sodu-paluszki.
  • E-525 Wodorotlenek potasu.
  • E-526 Wodorotlenek wapnia – konserwy pomidorowe.
  • E-527 Wodorotlenek amonu.
  • E-528 Wodorotlenek magnezu.
  • E-529 Tlenek wapnia.
  • E-536 Żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 – wino, sól
  • E-551-559 Dwutlenek krzemu i krzemiany.
  • E-558 Bentonit – do klarowania soków, napojów.
  • E-570 Rodzina kwasu stearynowego oraz sterynianów amonu, magnezu i glinu.
  • E-572 Sterynian magnezu.
  • E-575-579 Grupa glukonianów – przeciwzbrylające.
  • E-575 Lakton kwasu glukonowego – wędliny surowe.
  • E-578 Glukonian wapnia (calciofon, ebucin, glucal, glucobiogen).
  • E-620, E-621 Kwas L-glutaminowy i gtutamian jednosodowy – zupy w proszku, przyprawy.
  • E-627 Guanylan sodu, jednowodzian – mięso, konserwy, wędliny.
  • E-631 lnozynian sodu.dwuwodny otrzymywany z suszonych sardynek.
  • E-635 Rybonukleotydy sodu.guanylan sodu i inozynian sodu.
  • E-900 Dwudwumetylopolisiloksan – pokrycie form cukierniczych, (żeby nic nie przywierało).
  • E-901 Wosk pszczeli.
  • E-903 Wosk Karnauba (wosk z liści palmy brazylijskiej).
  • E-951 Aspartam (Canderel, Nutrasweet) – zastępuje cukier.
  • E-967 Ksylitol (Xylite, Eutrit, Kannit, Klimit, wewtol,Torch, Xyliton).
  • E-1404 Skrobia utleniona – napoje mleczne, twarogi.
  • E-1414 Acetylowany fosforan skrobii – kremy, słodycze.
  • E-1420 Wodzian skrobii estrowany bezwodnikiem kwasu octowego.
  • E-1422 Acetylowany adypinian dwuskrobiowy – kremy, napoje mleczne, twarogi, pudingi.
  • E-1504 0ctan etylu.
  • E-1510 Etanol – alkohol etylowy.
  • E-1517 Dwuacetyna.
  • E-1518 Trójacetyna.
  • E-1520 Glikol 1,2-propylenowy.

Autor opracowania : ś. p. Małgorzata Kurs – specjalista dietetyk

Ten artykuł, jak też wiele innych cennych artykułów Małgosiu – jest śladem Twego życia, po którym coś po sobie zostawiłaś – spoczywaj w spokoju 🙁