Czat codziennie 21:00 | Poczta | Księga gości | Lista dyskusyjna | Poezja | Galeria różności |   PORTAL o HBV   | ZIOŁOLECZNICTWO

:: Choroba   :: Diagnostyka   :: Leczenie   :: Kontakt   :: O Stowarzyszeniu   :: Strona główna  


Dieta

Dieta jest sprawą bardzo indywidualną przy zakażeniu HCV, Hepatitis C.
Przy zakażeniu wirusem HCV generalnie nie zaleca się stosowania żadnej specjalistycznej diety, (np. wątrobowej). Zdaniem większości specjalistów chorób zakaźnych, w tym ich czołowych reprezentantów, chory na Hepatitis C, przy umiarkowanym stanie wątroby, gdy nie ma cech marskości tego narządu nie powinien zmieniać diety, powinien jeść wszystko to, po czym czuje się dobrze, a więc po zjedzeniu czego nie ma on kłopotów gastrycznych, jak np. rozwolnienia, zaparcia, wzdęcia, uczucia zgagi, bóli, nudności.
Jednak generalnie, i tu także opinie są jednoznaczne, zaleca się zakaz spożywania jakiejkolwiek ilości alkoholu. Wg amerykańskich opracowń nawet 10 g czystego alkoholu spożywany dziennie, czyli odpowiednio przeliczając, np. 25 ml wódki (40% alkoholu), lub 200ml słabego piwa, może powodować dodatkowe uszkodzenia wątroby, przy współistniejącym zakażeniu HCV, przyśpieszyć zmiany dokonujące sie w wątrobie spowodowane stanem zapalnym, a także pogorszyć rokowania, co do samowyleczenia, a także zmniejszyć szanse na wyleczenie, podczas leczenia farmakologicznego (np. terapia skojarzona IFN/RIB). Jednak, reasumując, radzę ograniczyć spożycie alkoholu do zera, czyli całkowicie, co na pewno znacznie poprawi możliwości regeneracji wątroby, poprawi stan zdrowia całego organizmu, wyniszczonego walką z wirusem. Nie dobijajmy jeszcze dodatkowo wątroby takim ciężarem jak alkohol, nawet poniżej 10 g dziennie.

W przypadku innych zaleceń, poza zakazem spożycia alkoholu, należałoby jednak zwrócić uwagę na pewne podstawowe rzeczy w naszym jadłospisie:

  • Należy unikać wszelkich nieświeżych produktów spożywczych, lekko nawet objetych pleśnią warzyw i owoców, nieświeżego nabiału, produktów o dziwnym zapachu i wyglądzie, starych tłuszczy (np. zjałczałe masło), przypalonych tłuszczy

  • Systematyczne, spokojne spożywanie potraw, w małych ilościach, tak aby czuć niedosyt, za to częściej, np. 4-5 posiłków, zamiast 3 dziennie. Urozmaicać jedzenie, dbając, aby było ono bogate w naturalne witaminy (warzywa, owoce) i wszystkie potrzebne dla organizmu substancje odżywcze.

  • Unikanie wszelkich produktów chemicznych, jak leki zażywane bez konsultacji i z przepisu lekarza, preparaty hormonalne (np. testosteron - kulturyści), środki spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia (konserwanty), sztuczne barwniki, aromaty i inne "ulepszacze" i "polepszacze" chemiczne, które nie polepszą stanu i pracy naszej chorej wątroby. Należy unikać wszelkich konserw, a w szczególności konserw rybnych.

Należy zrozumieć, że wszystkie pokarmy i produkty, które spożywamy, przepływają przez wątrobę. Jak to się dzieje? Otóż niektórym mogłoby się wydawać, że spożywane produkty przechodzą przez przełyk, żołądek, dwunastnicę i jelita, a następnie ich resztki są wydalane. Otóż tak właśnie jest, tylko, że strawiony pokarm jest wchłaniany z jelita do krwi, a następnie krew z tym wszystkim co zjemy, przepływa przez wątrobę żyłą wrotną. Krótko mówiąc, wszystko to, co jemy, "idzie" przez wątrobę, razem z substancjami szkodliwymi, a nawet z bakteriami.

Wśród wielu teorii, o których słyszałem jedna wydaje mi się dość ciekawa. Otóż pisze się dużo o powinności trzymania diety niskożelazowej, przy zakażeniu HCV. Wirus HCV replikując (rozmnażając się) używa żelaza. Udowodniono naukowo, że niski poziom żelaza we krwi sprzyja ograniczeniu replikacji wirusa. Przeprowadzono nawet próby "puszczania krwi" pacjentom zakażonym, odnosząc podobno niezłe efekty w ich poziomie wiremii. Podobnie tłumaczy się między innymi, niską wykrywalność wśród dawców krwi na obecność HCV, podczas wprowadzenia testów z początkiem lat 90'. Tłumaczono to specyficznym środowiskiem dawców krwi, że są to ludzie przeważnie młodzi, zdrowi, jednak, czy systematyczne "upuszczanie" u nich krwi nie było także powodem tej ich większej odporności na zakażenie?
Jednak lekarze nie zalecają diety ubogiej w żelazo, a wiadomo jest przecież, że jest to główny składnik krwi, odpowiedzialny między innymi za transport tlenu w organiźmie, czy więc celowe jest u wyniszczonego organizmu, obniżanie poziomu żelaza? Czy poza zmniejszeniem się poziomu wiremii (kopii wirusa we krwi) nie obciąża się jednak dodatkowo organizmu, osłabiając go? Myślę, że te pytania pozostaje nadal bez jednoznacznej odpowiedzi. Jednak specjalnie z myśla o tych, którzy uznają tą teorię o diecie skąpej w żelazo za słuszną przygotowałem listę produktów, bogatych w żelazo, których powinni oni w takim razie unikać, w nawiasach podałem średnią ilość występującego żelaza na 100 g produktu:
śledzie (20 mg), wątróbka wieprzowa (18 mg), mąka sojowa (13 mg), kaszanka (8,9 mg), soja ziarno (8 mg), salceson czarny (7,5 mg), szczypior (7,5 mg), fasola (6,9 mg), korzeń pietruszki (5,3 mg), grzyb kurka (5,3 mg), nać pietruszki (5 mg), cebula (5 mg), szczaw (4,9 mg), zając (4,8 mg), groch (4,7 mg), migdały słodkie (4,4 mg), orzechy laskowe (3,4 mg), cielęcina (3 mg), jaja kurze całe (2,7 mg).

Wykaz pierwiastków, które mogą szkodzić wątrobie:
arsen, chrom, fosfor, kadm, miedź, ołów, osm, rtęć, srebro, tal.

Wykaz związków chemicznych, które mogą zatruć i uszkodzić wątrobę:
chloroform, czterochlorek węgla, czterochloroetan, trójchloretylen, alkohol etylowy, benzen, dwusiarczek węgla.

Wykaz niektórych grup leków, które mogą wykazać się hepatoksycznością:
przeciwreumatyczne, przeciwgruźlicze, przeciwpadaczkowe, przeciwcukrzycowe doustne, antykoncepcyjne doustne, przeciwmalaryczne, niektóre antybiotyki, niektóre sulfonamidy, niektóre moczopędne, niektóre hormonalne, niektóre uspokajające, niektóre nasenne.

Niektóre leki wywołujące przewlekłe zapalenie wątroby [*]:
Uszkodzenie hepatocytów: chlorochina, amitryptylina, amiodaron.

Przewlekłe zapalenie wątroby: metyldopa, izoniazyd, dantrolen, nitrofurantoina, propylotiouracyl, kwas acetylosalicylowy, leki przeczyszczające zawierające oksyfanizatynę.

Uszkodzenie dróg żółciowych: chlorpromazyna, metyltestosteron, haloperidol, tiabendazol, ajmalina, imipramina.

( [*] Źródło : Prof. dr hab. med. Witold Tłustochowicz "Objawy stawowe przewlekłych zapaleń wątroby", Klinika Chorób Wewnętrznych i Reumatologii Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie.)

Omówienie składników pokarmowych, bez których nie możemy się obejść w naszych jadłospisach :

BIAŁKO

Przede wszystkim, przy schorzeniach wątroby powinno się spożywać odrobinę więcej pełnowartościowego białka. Wątroba, jako budulca do swej regeneracji potrzebuje białka, nie powinno się go jeść w nadmiarze, jednak nie powinno się także zmniejszać ilości spożywanych substancji bogatych w białka. Ogólnie zaleca się średnio spożywać na dobę około 1-2 g białka / kg masy ciała, czyli osoba ważąca 75 kg, powinna zjadać dziennie produkty zawierające średnio od 75 do 150 g białka pełnowartościowego, czyli zwierzęcego (białko jaja kurzego, białko mleka, mięs, drobiu, ryb)

TŁUSZCZE

Co do tłuszczy, to poleca się głównie tłuszcze roślinne, wysokiej klasy (np. olej słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek), najlepiej nie utwardzane, ponieważ niektóre technologie utwardzania powodują, że oleje roślinne tracą swoje zalety, a często też margaryny są produkowane na bazie oleju rzepakowego, które jest nie wskazany przy chorobach wątroby. Innym tłuszczem zalecanym, przy schorzeniach wątroby jest masło.
Tłuszcze pomimo wysokiej wartości kalorycznej, są często bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w olejach (A, D, E, K). Zemulgowane z wodą masło jest łatwo przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Jeżeli już decydujemy się na potrawy smażone, smażmy je na olejach roślinnych, wykorzystywanie do tego celu masła jest niewskazane, margaryn - wykluczone. Dziennie powinno się spożywać średnio 1 - 1,5 g tłuszczy / kg masy ciała, czyli gdy ważymy np. 75 kg powinniśmy zjadać 75 - 100 g tłuszczy dziennie.
Powinno się połowę tego zapotrzebowania organizmu zaspakajać tłuszczami roślinnymi, a drugą połowę świeżym, surowym masłem (polecam osełkowe, bez konserwantów).
W sytuacjach, gdy ma miejsce mocne zażółcenie (żółtaczka) tłuszcze, działające mocno żółciopędnie mogą nasilać objawy żółtaczki, więc wskazane jest wtedy ograniczenie spożycia, nawet do 20g masła dziennie.

WĘGLOWODANY

Węglowodany, które można upraszczając podzielić na proste i złożone, są bardzo ważnym składnikiem każdej diety i głównym materiałem energetycznym niezbędnym do normalnego funkcjonowania organizmu. Węglowodany proste, to cukry, a złożone to skrobia, która występuje w ziemniakach, kaszach, ziarnach zbóż, mąkach i przetworach mącznych. Skrobia wchłania się powoli, nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a jej zapas jest przetwarzany w postać innego węglowodanu, glikogenu. Glikogen jest niezbędny wątrobie do utrzymywania stałego poziomu cukru we krwi, pomiędzy posiłkami i w czasie snu. Cukry są szybko wchłaniane z układu pokarmowego, poziom cukru rośnie po ich spożyciu gwałtownie, jednak ich nadmiar może powodować odkładanie się tłuszczy w organizmie, także w wątrobie. Nie ma większej różnicy pomiędzy przyjmowanymi rodzajami cukrów, glukoza nie ma żadnej przewagi w tym przedziale nad sacharozą (cukier trzcinowy). Spożywanie węglowodanów złożonych (skrobi), powinna zależeć od wagi człowieka. Osoby z niedowagą nie powinny ograniczać ich spożycia, osoby z nadwagą ograniczać. W przypadku węglowodanów prostych (cukry) powinno się ograniczyć do minimum ich spożycie (np. do 3 łyżeczek cukru trzcinowego do herbaty / dzień), a najlepiej jeszcze zastąpić cukier miodem, którego też nie wolno spożywać w nadmiarze. Dla osoby o prawidłowej wadze, dzienne zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 4 g / kg masy ciała, czyli dla kogoś ważącego np. 75 kg ilość ta wynosić powinna około 300 g / dobę.

PŁYNY

Jeżeli chodzi o napoje, płyny, to poza alkoholem, nie są znane mi żadne takie, które byłyby zabronione, choć i w tym przypadku sprawa ta ma charakter indywidualny.
Niektórzy przykładowo źle czują się po wypiciu słabej kawy, która generalnie nie jest zakazana przy Hepatitis C, a inni wypijają jej 2-3 dziennie i nie narzekają na żadne dolegliwości. Można i powinno się pić bez ograniczeń wszystko, co jest uznane za zdrowe i bogate w witaminy, czyli przede wszystkim soki owocowe i warzywne, kompoty, a także herbatę, kawę, wody mineralne (niegazowane, chyba, że komuś nic nie dzieje się i po gazowanej). Nie wskazane mogą być napoje zawierające sztuczne barwniki, konserwanty, kwas fosforowy i inne nienaturalne dodatki (napoje).

ZUPY

Zupy to ważny składnik diety, przy schorzeniach wątroby, jednak ich przyrządzanie jest bardzo ważne. Powinno się gotować zupy mleczne, owocowe, warzywne, jakiekolwiek, jednak ważne jest raczej unikanie zup przyrządzanych na wywarach mięsnych i kościach, dodawanie kwaśnej śmietany i zasmażek, czasem także grzybów. Dopuszczalne są za to wywary z mięsa chudego, dodanie do zup słodkiej śmietanki, lub zaprawianie mąką, a tłuszcz uzupełniamy olejem roślinnym, lub ewentualnie łyżką masła.

Jeszcze raz pragnę nadmienić, że omawiane przeze mnie zalecenia kieruję do tych, których wątroba nie jest zbytnio uszkodzona przewlekłym zapaleniem wątroby, gdy nie ma zmian marskich, gdy po prostu nie wymaga się restrykcyjnych zastosowań dietetycznych. I tak jak już wspomniałem np. chorzy z kolkami żółciowymi i żółtaczką, powinni zmniejszyć dzienne spożycie tłuszczy, lub stosować całkiem dietę ścisłą w momentach ataków, czyli gorzka herbata, kleik na wodzie i suchary. Chorzy z marskością wątroby, u których ma miejsce wodobrzusze, powinni np. ograniczyć w swej diecie sól (do minimum), a chorzy ze stłuszczeniem wątroby i nadmierną wagą ciała, powinni wykluczyć spożycie węglowodanów, a głównie cukru (zapomnijcie o słodyczach). Przy stłuszczeniu wątroby jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ 9/10 cukru spożytego jest magazynowana jako tłuszcz w organizmie, a tylko 1/10 jako glikogen.

Poza tym w każdym przypadku stosowaną dietę powinno się skonsultować z lekarzem!!

Jarosław (Jarko) Chojnacki      


Powrót »



Nieinwazyjne Badanie Wątroby
»
Ważne!
::Artykuły medyczne
::Artykuły prasowe
::Szpitale i poradnie
::ZIOŁOLECZNICTWO
::Felietony Prometeuszy
::Słownik medyczny
::Linki medyczne i inne
::Top lista i liczniki
»
Prometeusze
Kontakt ze Stowarzyszeniem
tel. 75 612 00 17 (po 15:00)
kom. 602 172 907 (T-Mobile)
::Pomoc psychologiczna
::Kilka ważnych pism
»
Blog
»
Spotkania Prometeuszy
::
Spotkania dla pacjentów
w ramach kampanii
"HCV można pokonać"
»
FAQ przeczytaj koniecznie
:: Czy prawidłowy poziom transaminaz (Alat i Aspat) wyklucza obecność zakażenia HCV?
:: Czy można zakazić się poprzez kontakty seksualne?
:: Jakie jest ryzyko przeniesienia (transmisji) HCV z zarażonej matki na dziecko?
:: Jakie są objawy zakażenia wirusem HCV i choroby, jaką ten wirus wywołuje?
:: Czy Hepatitis C można wyleczyć?
:: Jakie leki obecnie są stosowane w leczeniu HCV?
:: Czy zakażeni HCV powinni się szczepić przeciwko HBV (wzw typu B)?
:: Czy można się zakazić od domownika, który jest HCV+?
:: Jak zostać członkiem Stowarzyszenia PROMETEUSZE
»
Regulacje prawne
:: Pozew o odszkodowanie
:: Karta praw pacjenta
»
Nasz Partner


»
Podziękowania
:: Członkom Honorowym
:: Firmom:





:: Polskiej Grupie Ekspertów HCV
:: Wszystkim lekarzom, którzy wspierają nasze działania
:: Władysławowi Rysiowi i Zbigniewowi Barteczka za wiersze. Brunowi za "koraki" i aukcje charytatywne.
:: Maciejowi, Monice oraz Ewelinie i wszystkim psychologom za pomoc chorym
:: Naszym webmasterom i administratorom:
Arturowi i Włodkowi,
oraz Piotrowi, Tygrysowi, Ktosi i Andzi
:: Wszystkim za wpisy do księgi gości
:: Wszystkim, którzy wspierają naszą akcję
:: Aptece "Królewskiej" z Wałbrzycha

»
Moja komórka
:: Pobierz baner
»
Popieramy
reklama, tworzenie stron, hosting, wałbrzych, wizytówki, poligrafia
globalpharmacia, cumind hr
akcja Pajacyk
wielka orkiestra świątecznej pomocy

Nasze konto: ING Bank Śląski o/Wałbrzych 61 1050 1908 1000 0022 7301 0526













Copyright © 2001-2014    Prometeusze    All rights Reserved.

telewizja przemysłowa   porady dla webmasterów, pozycjonowanie